Panning – Autocross

Eindelijk begonnen aan een eerste blog. Ik zit er al tijden tegen aan te hikken. Niet omdat ik niets te vertellen heb, integendeel. In de afgelopen anderhalf jaar is er zoveel gebeurd dat ik gewoonweg niet wist waar ik moest beginnen.

Maar ik begin gewoon ergens en wel met vandaag; zaterdag 27 juni. Gewoon zomaar een zaterdag in een hele drukke periode vol met evenementen, feestjes en afsluitingen van allerlei sportseizoenen vlak voor de vakantie.

Vandaag op pad om voor een opdrachtgever foto’s te maken bij een feestweek. Vorige week al voor het eerst motorcross gefotografeerd en nu was er autocross.

Eerlijk gezegd was ik wat teleurgesteld, fotografisch is autocross niet heel spectaculair en je ziet de mens in de sport niet.

Maar na wat sfeerplaatjes en actie foto’s bedacht ik me dat dit juist heel geschikt is voor panning foto’s. Wat is panning?? Panning is fotograferen van actie waarbij je de camera meetrekt met de beweging van je onderwerp. Op die manier krijg je ook echt beweging in je foto omdat je de achtergrond niet bevriest met je sluitertijd.

Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel even oefenen en experimenteren. Daar had ik tot nu toe nog nooit echt de tijd voor genomen maar nu was de mogelijkheid daar.

Het vereist een aantal aanpassing in fotografisch denken. Normaal fotografeer je actie met een snelle sluitertijd (zo snel mogelijk bijv. 1/1000) daarmee bevries je de actie en ben je in staat om een actie (scherp) vast te leggen.

Echter in dit geval vond ik dat niet al te spannende foto’s opleveren.

Ik heb mijn sluitertijd aangepast naar een lange sluitertijd (en daardoor een hoog diafragma getal) en de beeldstabilisatie uitgezet. Vervolgens stabiel staan, actie met je camera oppakken meebewegen met de actie en afdrukken.

Het verreist uitproberen van instellingen en de beweging. Dit hangt natuurlijk heel erg samen met de hoeveelheid licht, de snelheid van je onderwerp en de mate van onscherpte die je wilt. In eerste instantie had ik wel wat foto’s waarbij de achtergrond onscherp werd en de auto scherp maar ik vond de onscherpte niet streperig genoeg.

En zo ben ik een paar uur op pad geweest, heb nog lang niet alle foto’s gezien maar mijn hele weekend is goed met deze foto.

Ik vind bijna alle sporten leuk en geniet ervan om nieuwe sporten te ontdekken op fotografisch gebied. Ik er weer een paar nieuwe ervaringen bij. Wat een ontzettend leuk vak (of hobby) is het toch. Telkens weer nieuwe dingen uitproberen, ontdekken en/of verbeteren, veel doen en op pad gaan.

‘Keep shooting’

Renata Jansen – Fotografie

Foto gemaakt met:

Canon 5dMIII, Lens EF 70-200 mm 2.8 II IS

1/25  f22 160 mm